Postępy Nauk Rolniczych 4/2007
Spis treści
- K. Kucińska, I. Pelc, A. Artyszak — Uwarunkowania rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce
- A. Sybirny, W. Sybirny, Cz. Puchalski — Biopaliwowy etanol z lignocelulozy (biomasy roślinnej): osiągnięcia, problemy, perspektywy
- A. Kasperowicz, T. Michałowski — Fruktany. Część II. Enzymy katalizujące rozkład polimerów fruktozy – charakterystyka, występowanie i możliwości wykorzystania
- T. Zając, A. Stokłosa, A. Klimek, M. Thier — Cechy morfologiczne i rolnicze właściwości lucern (Medicago sp.), determinujące plonowanie i skład chemiczny
- K. Sobieralski, M. Nowak — Boczniak mikołajkowy Pleurotus eryngii– charakterystyka gatunku i czynniki wpływające na plonowanie
- K. Sobieralski, M. Siwulski, L. Irzykowska, I. Sas-Golak, I. Grzebielucha — Grzyby z rodzaju Trichoderma w uprawie pieczarki i boczniaka
- J. Damięcka — Sucha zgnilizna pieczarki wywoływana przez Verticillium fungicola (PREUSS) HASSELBRAUK
- E. Król — Phomopsis viticola SACC. jako patogen winorośli na świecie i w Polsce
- M. Domagalska-Grędys — Ocena skłonności producentów rolnych do podejmowania działań grupowych – próba adaptacji modeli Chrisa Argyrisa
Kronika
- Profesor Zbigniew Jaczewski badacz biologii i rozrodu zwierząt dzikich (1928–2006) — Z. Giżejewski, J. Gill
- Nagrody naukowe Wydziału Nauk Rolniczych, Leśnych i Weterynaryjnych w 2006 r. — A. Horubała
Recenzje i prezentacje
- Prezentacja książki „Biopestycydy roślinnego pochodzenia” („Biopesticides of Plant Origin”) C. Regnault-Roger, B.J.J. Philogene, C. Vincent, (red.) — J.J. Lipa
- Prezentacja Książki „Zwalczanie owadów szkodliwych dla zasobów żywnościowych podczas przechowywania i przerobu” („Insect Management for Food Storage and Processing”) J.W. Heaps (red.) — J.J. Lipa
Contents
- K. Kucińska, I. Pelc, A. Artyszak — Conditions of organic farming development in Poland
- A. Sybirny, W. Sybirny, Cz. Puchalski — Biofuel ethanol from lignocellulose (a vegetative biomass): achievements, problems, perspectives
- A. Kasperowicz, T. Michałowski — Enzymes catalyzing degradation of fructose polymers – characterization, occurence and utilization possibilities
- T. Zając, A. Stokłosa, A. Klimek, M. Thier — Lucerne (Medicago sp.) morphological traits and agricultural properties determining yielding and chemical composition
- K. Sobieralski, M. Nowak — Oyster mushroom (Pleurotus eryngii) – characteristics of the species and some factors affecting the yielding
- K. Sobieralski, M. Siwulski, L. Irzykowska, I. Sas-Golak, I. Grzebielucha — Fungi of Trichoderma genus in mushroom cultivation
- J. Damięcka — Dry bubble disease caused by Verticillium fungicola (PREUSS) HASSELBRAUK
- E. Król — Phomopsis viticola SACC. as a pathogen of grape-vine in the world and in Poland
- M. Domagalska-Grędys — Assessment of agri-producers’ willingness to undertake group activities – an attempt at adaptation of Chris Argyris models
Chronicle
- Professor Zbigniew Jaczewski (1928–2006) – investigator of wild animals’ biology and reproduction — Z. Giżejewski, J. Gill
- Scientific awards granted in 2006 by the Division V – Agricultural, Forestry and Veterinarian Sciences, PAS — A. Horubała
Book reviews and presentations
- „Biopesticides of Plant Origin” C. Regnault-Roger, B.J.J. Philogene, C. Vincent, (eds.) – book presentation — J.J. Lipa
- „Insect Management for Food Storage and Processing” J.W. Heaps (ed.) – book presentation — J.J. Lipa