Postępy Nauk Rolniczych 1/2009




Publikacja do pobrania



Spis treści

  • W. Dmuchowski — Profesor Zbigniew Gertych (1922–2008)
  • A. Rutkowski — Na pożegnanie Przyjaciela nas wszystkich
  • A. Kosmala — Molekularne podstawy aklimatyzacji roślin do niskich temperatur
  • T. Filipek, M. Skowrońska — Optymalizacja odczynu gleby i gospodarki składnikami pokarmowymi w rolnictwie polskim
  • M. Brzezińska — Wykorzystanie ekofizjologicznych wskaźników mikrobiologicznych do oceny jakości gleby
  • J. Boczek, Z.T. Dąbrowski, J. Garnis — Chwasty w agrocenozach a ochrona roślin uprawnych przed szkodnikami
  • B. Kalisz, A. Łachacz — Środowiskowe i rolnicze znaczenie gleb mułowych
  • A. Klimek, T. Zając — Produkcyjność grochu (Pisum sativum L.) na tle postępu hodowlanego
  • B. Kowalik, J.J. Pająk, J. Skomiał — Wpływ tanin na procesy zachodzące w żwaczu
  • B. Niwińska — Wpływ poziomu żywienia i składu pasz płynnych na pokrycie potrzeb pokarmowych cieliczek ras mlecznych

Kronika
  • R. Michałek — Udział nauk rolniczych w kształtowaniu nowego modelu rolnictwa (Fragmenty wykładu wygłoszonego podczas uroczystości nadania tytułu doktora h.c. na Politechnice Koszalińskiej)
  • Z. Litwińczuk — Zachowanie bioróżnorodności jako ważny element w przekazie tradycji i dziedzictwa narodowego?



Contents

  • W. Dmuchowski — Professor Zbigniew Gertych (1922–2008)
  • A. Rutkowski — For taking leave of Friend to all of us
  • A. Kosmala — Molecular bases of plant acclimation to low temperatures
  • T. Filipek, M. Skowrońska — Optimization of soil reaction and nutrient management in Polish agriculture
  • M. Brzezińska — The use of microbial eco-physiological indicators for evaluation of soil quality
  • J. Boczek, Z.T. Dąbrowski, J. Garnis — Weeds in agrocenoses and pest control in cultivated crops
  • B. Kalisz, A. Łachacz — Environmental and agricultural importance of the mud soils
  • A. Klimek, T. Zając — Productivity of pea (Pisum sativum L.) in view of the progress in plant breeding
  • B. Kowalik, J.J. Pająk, J. Skomiał — The effect of tannins on processes in the rumen
  • B. Niwińska — Effect of feeding level and liquid diet composition on covering of the nutrient requirements in dairy heifers

Chronicle
  • R. Michałek — Contribution of agricultural sciences in shaping a new farming model
  • Z. Litwińczuk — Preservation of biodiversity as an important element in the transfer of tradition and national heritage