Postępy Nauk Rolniczych 2/2008
Spis treści
Konferencja
Badania nad bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego oraz pasz.
Stan aktualny i perspektywy
- T. Malinowska — Zasady i zakres prowadzonych badań w obszarze prawa żywnościowego
- J. Osek — Czynniki zakaźne w żywności pochodzenia zwierzęcego
- M. Binek, J. Szczawiński — Zakażenia pałeczkami Salmonella u niosek i brojlerów Gallus gallus, toksykoinfekcje pokarmowe u ludzi
- K. Romaniuk — Pasożyty i ich postacie rozwojowe w żywności pochodzenia zwierzęcego
- J. Żmudzki — Kontrola pozostałości chemicznych w tkankach zwierząt i żywności – ważny element w ochronie zdrowia publicznego
- K. Kwiatek — Krajowy system kontroli urzędowej pasz jako zasadniczy element zapewnienia bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego
- M. Gajęcka, Ł. Zielonka, K. Obremski, M. Gajęcki — Prawdopodobne konsekwencje występowania mikotoksyn w materiałach paszowych
* * *
- E. Kurek, E. Ozimek — Zwiększanie dostępności dla roślin fosforu obecnego w glebie metodami biologicznymi
- J. Pawlak — Determinanty jakości owoców
Contents
Conference
Research on the safety of animal origin food and feedstuffs.
Present state and perspectives
- T. Malinowska — Food law research scope and scheme
- J. Osek — Infectious factors in food of animal origin
- M. Binek, J. Szczawiński — Salmonella infection in laying hens and broilers and food-borne toxicoinfection in humans
- K. Romaniuk — Parasites and their developmental forms in the food of animal origin
- J. Żmudzki — Control programme of chemical residues in animal tissues and food of animal origine – significant element in protection of public health
- K. Kwiatek — National official feed control system as a basic element in assuring the safety of animal origin food
- M. Gajęcka, Ł. Zielonka, K. Obremski, M. Gajęcki — Probable consequences of the mycotoxins coexistence in feedstuffs
* * *
- E. Kurek, E. Ozimek — Biological methods to increasing the content of bioavailable phosphorus in soil
- J. Pawlak — Determinants of fruit quality